Marijke omarmt nieuwe technieken bij Bravis

Voorop met de nieuwste
technische snufjes

Hoe maken we morgen beter?

Marijke omarmt <span>nieuwe technieken</span> bij Bravis

Specialiseren

“Elke basislaborant begint met zogenoemde buckywerkzaamheden. Dat zijn de ‘simpele’ röntgenfoto’s, waarop je het eerst wordt ingewerkt. Ook onderzoeken waarbij met röntgenstraling bewegende beelden worden gemaakt van bijvoorbeeld de werking van de slokdarm of de darmen kun je dan al snel gaan doen. Heb je ambitie, dan kun je verder specialiseren. Bijvoorbeeld richting echografie, de CT-scan of de MRI-scan. Mijn specialisatie is angiografie. Daarbij doe ik niet alleen diagnostisch onderzoek van de bloedvaten, maar in de meeste gevallen behandel ik mensen ook. Het gaat dan bijvoorbeeld om het behandelen van etalagebenen, zoals men dat in de volksmond ook wel noemt, door middel van een dotterprocedure of stentplaatsing.

Nieuwste technieken

Marijke typeert Bravis als een voorloper binnen het vakgebied. “De techniek verandert snel: toen ik begon, werkten we nog met echte film die je in de donkere kamer moest ontwikkelen. Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen en Bravis speelt daar vaak snel op in. Dat zou je misschien niet verwachten bij een regionaal ziekenhuis, maar we hadden als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland de modernste angiokamer vol technische snufjes en een beeldscherm dat je zelf optimaal kan indelen om de patiënt nog beter te helpen. Een ontwikkeling waar ik erg naar uitkijk, is de hybride operatiekamer. Daarin kunnen we, samen met de vaatchirurgen en radiologen, bepaalde behandelingen uitvoeren. Bijvoorbeeld het plaatsen van een zogenoemde broekprothese bij mensen met een verwijde buikslagader. In sommige gevallen moet dat middels een klassieke operatie waarbij de buik wordt opengemaakt, maar we kunnen dat tegenwoordig ook via een kleine opening in de lies. Die nieuwe techniek is een hele verbetering voor ons, maar vooral voor de patiënt.”

Verbeteringen doorvoeren

Innovatie en vernieuwing hoeft niet altijd samen te hangen met grote investeringen in apparatuur, vertelt Marijke. “Soms kun je de patiënt ook beter helpen met kleine veranderingen. Een heel simpel voorbeeld: Als de specialist ‘belaste opnamen’ aanvraagt, waarbij tijdens het maken van de foto de gewrichten belast moeten worden, lieten we de mensen vaak op een trap klimmen. Dat redden ze vaak niet als ze toch al slecht ter been zijn. Tijdens afdelingsoverleggen worden zulke problemen in kleine groepjes aangekaart en dan komen we met mogelijke oplossingen. Voor dit probleem was er bijvoorbeeld een soort liftje op de markt. Dat is opgepakt: samen met een ergocoach hebben we gekeken naar het beste hulpmiddel en dat is inmiddels in gebruik.”


Zelf diensten inplannen

Dat inbreng van collega’s wordt gewaardeerd, merkte Marijke ook toen na de fusie tussen Roosendaal en Bergen op Zoom een nieuwe dienstenstructuur moest worden ingevoerd. “Er is toen een werkgroep opgericht waarin medewerkers van de afdeling zitting hadden. Zij hebben een goed en werkbaar plan opgesteld. Want sommige mensen staan er misschien niet bij stil, maar ook op deze afdeling is 24/7 beschikbaarheid belangrijk. Omdat we zelf onze diensten mogen inplannen, kan ik werk en privé prima combineren. En als het toch een keer vervelend uitkomt met de planning is er altijd wel een collega met wie je kunt ruilen. Want de sfeer op de afdeling is heel collegiaal, we staan altijd voor elkaar klaar.”