Hoe maken we morgen beter?

Vanaf dag één ben je onderdeel van het team

Veerle Musters

Pittige overstap

De stage van Veerle was op de afdeling Cardiologie. “Ik vond dat zo leuk, dat ik eigenlijk meteen al wist dat ik in een ziekenhuis wil blijven werken. Maar omdat ik mijn opleiding op dat moment volgde bij Avans Hogeschool, zou ik de komende twee jaar ook buiten een ziekenhuis stage moeten lopen. Dat zag ik niet zitten, dus heb ik gesolliciteerd voor een opleidingsplaats binnen Bravis in de duale opleiding. Een pittige overstap, waarvoor je veel doorzettingsvermogen en motivatie nodig hebt. Maar voor mij heeft het heel goed uitgepakt: ik zit momenteel in mijn laatste jaar en werk dit hele jaar op de afdeling acute oncologie en chirurgie. Ik vind het een superinteressante werkplek, dus misschien wil ik hier wel blijven werken na mijn diplomering. Hoewel verder specialiseren me ook wel wat lijkt. Gelukkig is daar binnen Bravis veel ruimte voor, als je je ambities uitspreekt. Alle opties liggen dus nog open.”

Handige tips

Veerle werkt 24 uur per week bij Bravis en heeft één dag per week onderwijs, samen met ongeveer vijftien andere leerling-verpleegkundigen die de hbo-v-opleiding duaal volgen bij Bravis. “Tijdens de lesdagen is er ruimte om een casus in te brengen en die te bespreken met andere leerling-verpleegkundigen en de docenten. Je krijgt dan veel handige tips en je maakt kennis met diverse specialismen, wat heel nuttig is.”

Collega’s staan voor je klaar

Zowel tijdens haar eerste stage als tijdens haar huidige werk voelt Veerle zich volwaardig lid van het team. “Ik ben met open armen ontvangen. Als leerling-verpleegkundige heb ik een werkbegeleider, bij wie ik altijd terechtkan. Mijn collega’s nemen mij en mijn inbreng heel serieus, want ze weten dat ik er echt voor wil gaan om in het ziekenhuis te werken. Bovendien staan ze altijd voor me klaar om me te helpen. Laatst moest ik bijvoorbeeld bloedkweken afnemen omdat een patiënt koorts had, maar die handeling had ik nog niet vaak gedaan. Een collega heeft toen met me meegekeken, ook al was het druk op de afdeling. Dat ik hierbij ondersteund werd terwijl andere taken daardoor tot later moesten wachten, vond ik heel bijzonder. Ik kreeg zo de kans om die handeling goed te leren uitvoeren, zodat ik het straks ook zelfstandig kan.”

Verbeterpunten serieus genomen

Als vierdejaars student voert Veerle een afstudeeronderzoek uit. “Ik zit nu nog in de fase dat ik mijn onderzoeksvraag aan het formuleren ben. Mijn praktijkcoach ondersteunt me daarbij. Omdat ik een heel jaar op dezelfde afdeling werk, kan ik echt de diepte in gaan. En daar kan ik me ook volledig op richten, want dankzij mijn leerlingensalaris hoef ik geen bijbaan meer te hebben. Wat mijn onderzoeksvraag en mijn verbeterplannen precies worden, weet ik nog niet. Maar wat ik al wél weet, is dat mijn inbreng en verbeterpunten hoe dan ook serieus genomen worden. Want of je hier nu al jarenlang werkt of leerling bent: iedereen staat open voor verandering en verbetering. Dat is ingebed in het werk en wordt al tijdens de dagstart besproken. Die open manier van werken en communiceren is heel prettig.”


Flexibel werken

Inherent aan het werken op een verpleegafdeling zijn wisselende diensten. “Die draai ik nu als leerling ook al mee. Dat is nog zo’n voordeel van het duale traject ten opzichte van de voltijdsopleiding, waarbij je geen nachtdiensten doet. Je moet daar dan na je diplomering van de ene op de andere dag mee beginnen, terwijl ik nu op een geleidelijke manier kan wennen aan het werken in de nacht en de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Maar ik hoef natuurlijk niet ieder weekend te werken; ik stem samen met de collega-leerlingen af welke diensten ik draai en die plannen we vervolgens zelf in via een online systeem. Dat werkt heel goed, want zo kun je je opleiding, werk en privé prima combineren. Belangrijk, want ik wil in het weekend natuurlijk ook wel eens iets met mijn vriendinnen gaan doen!”

Vijf redenen om voor
een duaal traject te kiezen

  1. Je kunt je volledig richten op de werkomgeving waar jouw hart ligt: het ziekenhuis.
  2. Je maakt al tijdens je opleiding kennis met wisselende diensten, dus de overgang is niet zo groot.
  3. Je krijgt een leerling-salaris. Een bijbaan is dus niet nodig.  
  4. Het collegegeld en je boeken betaalt Bravis en je start je carrière zonder studieschuld.
  5. Tijdens gezamenlijke lesdagen krijg je veel praktische tips en kennis.