Anoushka is van waarde bij Bravis

"Ik wil collega’s helpen
met leren en ontwikkelen"

Hoe maken we morgen beter?

Anoushka is <span>van waarde<span> bij Bravis

Ruim 20 jaar geleden startte Anoushka de Kock in het toenmalige Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. De naam van het ziekenhuis mag dan veranderd zijn in de tussentijd, Anoushka’s passie voor het ziekenhuis waar ze als klinisch psycholoog op de Medische Psychologie werkt is al die jaren hetzelfde gebleven. Anoushka: “Inmiddels zijn we met een veel groter team en is de medische psychologie veel meer verankerd in de somatische gezondheidszorg. Ik kan veel betekenen voor patiënten die psychische klachten hebben door medische aandoeningen of ziektes. Onze doelgroepen lopen uiteen van revalidatie en oncologie tot geriatrie, Moeder & Kindcentrum en diabeteszorg. Daarnaast heeft Bravis ook een afdeling Psychiatrie."

Ruimte voor ontwikkeling

“Bij Bravis kan ik mezelf blijven ontwikkelen. Zo heb ik twee jaar geleden de vierjarige specialistische opleiding tot klinisch psycholoog afgerond. Dit werd vanuit de organisatie ondersteund. Voor de herregistratie (over een paar jaar) moet ik me voortdurend bijscholen. Die ontwikkeling is belangrijk aangezien er vanuit onderzoeken steeds meer mogelijkheden ontstaan om mensen te helpen. Door te blijven leren vullen wij onze eigen toolbox. Op die manier kunnen wij nog slagvaardiger mensen helpen.”

In de loop der jaren heeft Anoushka meerdere masterpsychologen in opleiding begeleid, GZ-psychologen in opleiding gesuperviseerd en werkbegeleiding gegeven. “Ik vind het enorm belangrijk om collega’s te helpen met leren en ontwikkelen. Zeker omdat er landelijke schaarste is aan klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen, de specialisten onder de gezondheidszorgpsychologen.”

Aandacht voor het vak

“Vanwege die schaarste moeten we onze vakgroep zo aantrekkelijk mogelijk maken voor nieuwe collega’s. Ik draag daaraan bij door onze vakgroep goed in beeld te brengen bij ziekenhuisbrede activiteiten zoals een patiëntenavond, een podcast of een klinische les. We besteden aandacht aan onze website, werken met nieuwe online gezondheidsmodules en zoeken samen met andere professionals actief naar nieuwe mogelijkheden en behandelingen om ook op afstand - digitaal - de beste zorg te bieden.”  

“In het Bravis ziekenhuis krijgen we veel ruimte om nieuwe trajecten uit te proberen. Zo zie ik voor de toekomst veel mogelijkheden met Virtual Reality (VR). Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden bij traumatherapie zoals EMDR behandeling. Maar voorlopig gaat mijn persoonlijke voorkeur toch nog uit naar face-to-face contact”.

Hoe we werken

Op de afdeling Medische psychologie zien we zo’n 1000 patiënten per jaar, met allerlei mentale klachten, zoals angsten, stemmingsklachten, acceptatieproblemen of geheugenproblemen en van allerlei leeftijden, van 0 tot 100 jaar. De meeste kunnen na een individuele psychologische behandeling weer verder. Denk hierbij aan een patiënt met kanker, voor wie de ziekte en de medische behandeling een enorme aanslag kunnen betekenen op het lichaam. Of denk aan een patiënt met niet aangeboren hersenletsel, zoals een CVA (beroerte) of Parkinson. Of denk aan een echtpaar dat na een fertiliteitstraject het ongeboren kindje verliest. Het leven van deze mensen en hun naasten staat vaak helemaal op zijn kop. De veerkracht van mensen wordt dan natuurlijk op de proef gesteld. We gaan met deze mensen in gesprek om ze te helpen hun veerkracht te herstellen, de gebeurtenissen te verwerken of zich aan te passen aan de beperkingen. Als dat dan lukt, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Soms krijgen ze een advies voor passende zorg elders. Tel daarbij nog op de vele patiënten met psychiatrische problemen die van onze collega’s op Psychiatrie een behandeling ontvangen.

Ook hebben we een groepsaanbod. Zoals op de afdeling Medische psychologie groepen voor mensen met slapeloosheid en op de afdeling Psychiatrie groepen voor schematherapie. Je kunt niet alles wegnemen of oplossen. Maar zien wat je voor een persoon kunt betekenen door de kwaliteit van leven te vergroten vind ik ontzettend waardevol.
En ondanks de last die mensen ervaren wordt er gelukkig ook veel gelachen met zowel patiënten als collega’s.” 

Samenwerken

“We werken veel samen met verschillende medisch specialisten en disciplines, zoals op de revalidatie, de kinderafdeling, of in de diabeteszorg. Regionaal zijn we aangesloten bij het Consortium. Dit is een samenwerkingsverband tussen allerlei instellingen en organisaties binnen de gezondheidszorg, die gezamenlijk optrekken om masterpsychologen op te leiden tot GZ-psychologen. Zelf ben ik binnen de vakgroep aanspreekpunt kwaliteit en veiligheid voor onze afdeling, en ben ik aangesloten bij de klachtencommissie voor medewerkers. Verder ben ik vakgroepvoorzitter van de vakgroep Psychologie. Samen met de vakgroep en de medisch manager denk ik na over verbetering van zorg en innovaties, zoals de inzet van e-health. We volgen nieuwe psychologische behandelingen en ontwikkelingen op de voet. Samen houden we zowel de afdeling als onze vakgroep vitaal en scherp. Het is een fantastisch beroep. Door de opleiding ben ik weer extra enthousiast geworden.”

Professionele werkomgeving

“Je proeft dat Bravis een professionele organisatie is met een dynamische flow. Medisch specialisten, verpleegkundigen en andere uitstekend opgeleide en gedreven zorgprofessionals leveren samen hoogwaardige zorg. Het wordt goed geleid en dat merk je in alles, bijvoorbeeld in hoe het ziekenhuis aanhaakt bij moderne ontwikkelingen. Ik werk in een leuk team met zowel ervaren psychologen, medewerkers en ondersteuners als jonge collega’s. We hebben oog voor elkaar. Door de onderlinge samenwerking en de fijne sfeer op onze afdeling werk ik iedere keer weer met plezier. Iedereen kan en mag zichzelf zijn. Deze eigenheid van mensen maakt ons team compleet.”