Esmee wil doorgroeien bij Bravis

“Er zijn heel veel mogelijkheden om verder te leren”

Hoe maken we morgen beter?

Esmee wil <span>doorgroeien</span> bij Bravis

Esmee Jongmans volgt de opleiding tot operatieassistent. Het theoretische gedeelte vindt plaats bij het Erasmus MC in Rotterdam; de werkervaring doet ze op bij het Bravis ziekenhuis. “Ik werkte eerst als doktersassistente bij Bravis en kreeg de kans om intern te solliciteren voor dit duale werk-leertraject. Dat je hier dit soort stappen kunt zetten, vind ik heel leuk aan het Bravis ziekenhuis.” 

Esmee Jongmans volgt de opleiding tot operatieassistent. Het theoretische gedeelte vindt plaats bij het Erasmus MC in Rotterdam; de werkervaring doet ze op bij het Bravis ziekenhuis. “Ik werkte eerst als doktersassistente bij Bravis en kreeg de kans om intern te solliciteren voor dit duale werk-leertraject. Dat je hier dit soort stappen kunt zetten, vind ik heel leuk aan het Bravis ziekenhuis.” 

Steentje bijdragen 

Dat Esmee in de zorg wilde werken, was al van jongs af aan duidelijk. “Ik wilde iets met mensen doen, voor ze zorgen en mijn steentje bijdragen aan hun gezondheid. Tijdens mijn opleiding tot doktersassistente kon ik stage lopen in het behandelcentrum van het Bravis ziekenhuis. Dat vond ik zó leuk dat mijn volgende stage ook bij Bravis was, maar dan op de poli in Etten-Leur. En nadat ik mijn diploma haalde, kon ik weer bij Bravis aan de slag: eerst bij de poli KNO en vervolgens bij dermatologie. Ik vond het heel leuk om te assisteren bij de diverse ingrepen en kleinere ingrepen zelfstandig uit te voeren, maar na een tijdje had ik het gevoel dat ik me niet meer verder kon ontwikkelen binnen de functie.” 

Interne sollicitatie 

Een kennis van Esmee werkte als operatieassistent en opperde dat dat ook wel iets voor haar zou zijn. “Dus op het moment dat er een vacature kwam, heb ik intern gesolliciteerd en meteen gevraagd of ik een dag mee mocht lopen op de OK. Ik heb een rondleiding gekregen in Bergen op Zoom en mocht alles vragen wat ik wilde. Toen wist ik écht zeker dat dit was wat ik wilde. Zeker na het sollicitatiegesprek, dat heel prettig was. Ik merkte aan alles dat het een fijn team was, waar ik deel van wilde uitmaken. Ik was dus heel blij dat ik werd aangenomen en dat alles in gang werd gezet voor het driejarige opleidingstraject.” 

Kijkje in de keuken 

De opleiding tot operatieassistent begint met drie maanden theoretisch onderwijs in Rotterdam. “Ik startte in maart 2020, dus het onderwijs werd al snel online in plaats van klassikaal gegeven. Dat was even schakelen, maar de begeleiding was gelukkig goed. Na die drie maanden leg je een toets af en als je slaagt, kun je beginnen met de volgende fase: drie maanden praktijk. Vervolgens wissel je werken af met af en toe een week theorie over een bepaald onderwerp, zoals urologie. Tijdens de opleiding loop je ook weer op diverse afdelingen in het ziekenhuis stage: van verpleegafdeling tot het laboratorium en van het Moeder & Kindcentrum tot orthopedie. Heel leuk en nuttig om overal een kijkje in de keuken te kunnen nemen.” 

Spannend en uitdagend 

Esmee is inmiddels aanbeland in het tweede jaar van haar opleiding. “En ik vind het nog steeds enorm leuk! Elke dag op de operatiekamer is weer een nieuwe uitdaging, elke operatie is weer spannend. Natuurlijk zijn de handelingen vaak hetzelfde, maar er kan altijd iets gebeuren: een laparoscopische ingreep die vanwege onverwachte omstandigheden een open operatie wordt, bijvoorbeeld.” 

Patiënten geruststellen 

Een operatie is spannend voor de patiënt. Daarom ziet Esmee het niet alleen als haar verantwoordelijkheid om alle handelingen goed uit te voeren, maar zeker ook om er voor de patiënten te zijn en hen gerust te stellen. “Dat is een rol die bij mij past en die ik dus ook naar me toe trek. Want het doel waarmee ik de zorg in ben gegaan - mensen helpen en eraan bijdragen dat ze weer beter worden - is nog steeds hetzelfde. Dat ik bij Bravis de kans krijg om me hierbij continu verder te ontwikkelen, zorgt ervoor dat ik me hier nog steeds heel erg op mijn plek voel.”