Gerard brengt patiënten naar hun afdeling

"Fijn om patiënten
afleiding te geven
of gerust te stellen"

Hoe maken we morgen beter?

Gerard brengt patiënten naar hun afdeling

Na zijn pensionering ging Gerard van Kaam in 2001 direct aan de slag als vrijwilliger bij Bravis. Hij helpt elke maandagochtend om patiënten van en naar hun afdeling te brengen. “Er gebeuren niet echt heel bijzondere dingen, maar ik vind het gewoon erg fijn om met andere vrijwilligers, medewerkers en patiënten een babbeltje te maken als ze daar zin en tijd voor hebben.”

“Ik heb jarenlang als projectleider gewerkt in een betonfabriek. Toen ik met pensioen mocht gaan, zei een kennis van me dat vrijwilligerswerk bij het ziekenhuis echt iets voor mij zou zijn. Het Franciscus Ziekenhuis, zo heette het toen nog”, blikt Gerard van Kaam (80) terug. “Hij heeft gelijk gehad. Ik doe dit werk heel graag en sla niet gauw een beurt over.”

Elke maandagochtend stapt Gerard om half negen ons ziekenhuis binnen en doorloopt hij eerst de planning voor de bezetting van de vrijwilligers voor het patiëntenvervoer. “Dat doe ik er ook bij, ik maak de planning op zodat er steeds voldoende bezetting is. We zijn altijd met twee of drie vrijwilligers aanwezig op onze afdeling. Als er in de loop van de ochtend een patiënt naar een afdeling moet of mag worden opgehaald, dan kan een verpleegkundige ons opbellen. Wij komen dan mee helpen om een bed te verrijden of een patiënt in een rolstoel te verplaatsen.”

Vooral het sociale aspect van het vrijwilligerswerk geeft Gerard veel voldoening. “We komen voor het patiëntenvervoer op veel afdelingen, zoals Orthopedie, Oncologie, Chirurgie, Cardiologie en het Dialysecentrum. Het is fijn om met patiënten een babbeltje te maken. Je merkt al snel of ze daar wel of geen zin in hebben. Als ze daar behoefte aan hebben, geef je ze zo even wat afleiding of kun je ze eventueel geruststellen. Daarnaast geeft het voldoening om de medewerkers te ondersteunen met dit werk.

Hoewel Gerard inmiddels 80 jaar is, blijft hij zich nog met veel plezier inzetten voor Bravis. “Zo lang ik het nog kan, wil ik dit zeker blijven doen. Ik ben graag actief. Zo ben ik ook aangesloten bij de carnavalsvereniging en heemkundekring, ga ik elke week fietsen met een groepje en haal ik twee keer per week mijn kleindochter van school op. Ik doe het allemaal graag.”

Ook vrijwilliger worden?
Heb jij ook belangstelling om je in te zetten als vrijwilliger in het Bravis ziekenhuis? Neem dan zeker contact met ons op via 088 706 8000 of stuur een e-mail naar
vrijwilligers@bravis.nl. We nodigen je dan graag uit voor een vrijblijvende kennismaking om samen de verschillende mogelijkheden te bespreken.