Jeroen geeft patiënten vertrouwen bij Bravis

“Patiënten ’letterlijk’
op de been helpen,
daar doe ik het voor!”

Hoe maken we morgen beter?

Jeroen geeft patiënten <span>vertrouwen<span> bij Bravis

Sinds 2020 werkt Jeroen Brands als fysiotherapeut in het Bravis ziekenhuis. Dit doet hij op de klinische afdeling Orthopedie en daarnaast ook bij de pijnrevalidatie (MSR). “Samenwerken binnen een multidisciplinair team, met onder andere revalidatieartsen, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers en psychologen is voor mij dagelijkse kost. Poliklinische patiënten komen bij ons op het moment dat ze langer aanhoudende (chronische) pijn ervaren, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Samen helpen wij hen grip te krijgen op hun pijnklachten en deze draaglijker te maken. Hierdoor krijgen mensen weer meer vertrouwen in hun eigen lichaam en wordt de kwaliteit van leven hoger.”

 

Samenwerkend het verschil maken binnen het Bravis

Voor Jeroen maakt die samenwerking iedere dag het verschil. “Dat is een van de redenen dat ik in het ziekenhuis wilde gaan werken. In 2017 liep ik stage in het Bravis ziekenhuis om te ervaren hoe het is om als fysiotherapeut in een ziekenhuis te werken. Dat beviel enorm goed. Na mijn afstuderen ging ik aan de slag binnen een kleinschalige fysiotherapiepraktijk. Hier haalde ik na ruim 1,5 jaar werken niet genoeg voldoening meer uit. Vervolgens kreeg ik de kans om bij het Bravis aan de slag te gaan, en deze kans pakte ik met beide handen aan! Het voelde vanaf het begin weer vertrouwd en ik kon goed overweg met collega’s. Samen sparren over ons vak én een lolletje maken op z’n tijd. De casuïstiek is vaak gecompliceerd, maar dit maakt het voor mij juist boeiend.”

“Bravis biedt een mooie leer- en werkomgeving. We werken samen met een grote groep collega’s en leren veel van elkaar. Het is heel afwisselend. Ik werk zowel klinisch als poliklinisch. Het ziekenhuis is flink aan het ontwikkelen en erg toekomstgericht. Nieuwe collega’s die ambitieus zijn en uiteindelijk in een topziekenhuis willen werken moeten hier zeker solliciteren!”

Vertrouwen

Jeroen werkt ook klinisch op de afdeling Orthopedie. “Hier krijgen patiënten bijvoorbeeld een knie of heupprothese, en voeren we ook rugoperaties uit, bijvoorbeeld bij een hernia. Na een operatie help ik patiënten - samen met mijn collega’s - weer ’letterlijk’ op de been. In het begin vinden mensen het erg spannend om weer te gaan bewegen. Ik probeer ze vertrouwen te geven en begeleid ze in de eerste fase van hun revalidatietraject. Het omgaan met verschillende mensen vind ik fantastisch. De meeste orthopedische ingrepen zijn technisch vrijwel hetzelfde, maar de persoon die de operatie ondergaat is altijd uniek. Inschatten hoe je iemand moet benaderen en vervolgens proberen te ‘levelen’ met de patiënt, is iets wat ik met veel plezier en enthousiasme doe.”

Humor en een luisterend oor

“Humor in mijn vak vind ik erg belangrijk. Het is al serieus genoeg in het ziekenhuis. Ik probeer altijd laagdrempelig en toegankelijk te zijn. Een praatje hoort daarbij. Een operatieve ingreep ondergaan doe je vaak uit noodzaak, zeker niet voor je plezier. Na een operatie wil ik patiënten geruststellen en een luisterend oor bieden. Soms helpt humor om het ijs te breken. Sommigen hebben dat écht nodig. Dat hoor ik ook terug van patiënten. Een dame met een schouderprothese vertelde mij dat ze het erg prettig vond dat ik de tijd nam om goed naar haar te luisteren. Hierdoor voelde ze zich erg op haar gemak. Naast fysieke ondersteuning en het doornemen van gerichte oefeningen, begeleiden wij mensen ook op het mentale vlak. Vertrouwen winnen van de patiënt is belangrijk voor de therapeut-patiëntrelatie. Dit zijn belangrijke ingrediënten voor een succesvol ontslag naar huis of revalidatie.”

Samen uit, samen thuis

Jeroen heeft binnen het Bravis niet alleen zijn droombaan gevonden, máár werkt ook nog eens samen met zijn droomvrouw! Zijn verloofde Anne, werkt als verpleegkundige op dezelfde afdeling (Orthopedie). “We zijn dit jaar tien jaar samen en Anne werkt al ruim vijf à zes jaar in het Bravis ziekenhuis. We zien elkaar bijna elke dag op het werk, behalve als ze nachtdiensten heeft of vrij is. We werken nu twee jaar samen en hebben op de werkvloer regelmatig overleg over gezamenlijke patiënten. Dit gaat erg goed. Collega’s vinden het ook leuk en bijzonder. We hebben een goede balans tussen werken in het ziekenhuis en privé. O ja, en deze zomer gaan we trouwen!”

Ruimte voor ontwikkeling

Naast zijn werk en de voorbereidingen voor zijn bruiloft volgt Jeroen verschillende cursussen en scholing, en uiteindelijk wil hij de master Psychosomatiek gaan doen. “Bravis als werkgever helpt mij om mijn ambities waar te kunnen maken. Ik krijg veel autonomie en verantwoordelijkheid van mijn teamleider. Bravis biedt me de kans om me te specialiseren, om met nog meer kennis en tools mensen zo optimaal mogelijk te begeleiden.”