Paola is intensief betrokken bij Bravis

Mezelf blijven ontwikkelen vind ik belangrijk en leuk!

Hoe maken we morgen beter?

Paola is intensief <span>betrokken<span> bij Bravis

Sinds twee jaar werkt Paola Hommel als meewerkend teamleider op de afdeling Cardiologie van het Bravis ziekenhuis. Daarvoor werkte ze in het Amphia ziekenhuis, maar na daar 30 dienstjaren in verschillende functies gewerkt te hebben, was Paola klaar voor een nieuwe uitdaging.

“Als meewerkend teamleider ben ik, samen met een collega, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de cardiologie-afdeling. Denk aan planning van medewerkers en patiënten, maar ook aan de dagelijkse dingen; als er iets niet goed gaat, pak je dat op. Het is een dynamische afdeling met veel in- en uitgaande patiënten. Ik overleg dan ook meerdere keren per dag met de coördinator van dienst die verantwoordelijk is voor de bedden. In ons team werken zo’n 60 mensen, zowel algemeen verpleegkundigen als telemetrie-verpleegkundigen, die gespecialiseerd zijn in cardiologie. We hebben 19 leerlingen en stagiaires, van wie er zes vast zijn en intern worden opgeleid. Verder werken er afdelingsassistenten, een planner, secretaresses en twee praktijkcoaches. Je hebt iedereen nodig.”

Leren…
“Als teamleider ben ik intensief betrokken bij het begeleiden van leerlingen en stagiaires. Samen met de Praktijkleercoach volg ik studenten. Dat we bij Bravis met interne leerlingen werken vind ik ontzettend goed, want zo bind je studenten aan de organisatie. Bovendien kunnen zij meedenken over de gang van zaken op de afdeling en voorbeelden van school of andere afdelingen gebruiken. Verpleegkundigen blijven op deze manier ook geprikkeld om na te denken over hun eigen handelingen. We leren van elkaar.”

… en ontwikkelen
“Er werken op de afdeling veel collega’s die zich willen ontwikkelen. Ik vind dat ontzettend belangrijk en besteed daar in mijn team veel aandacht aan. Ik vraag regelmatig aan mijn collega’s hoe het met ze gaat en tijdens bijvoorbeeld een jaargesprek praten we samen over de wensen en mogelijkheden voor ontwikkeling of het uitvoeren van extra taken. Ik neem de tijd om het gesprek te voeren en heb aandacht voor zowel privé als de werksituatie. Naast het functioneren gaat het daarbij ook om het bespreken en soms ontdekken van talenten. Ik vraag collega’s waar ze goed in zijn, waar ze ondersteuning in willen maar ook wat ze willen voor de toekomst. Er werken veel jonge mensen op de afdeling cardiologie met de ambitie om verder te specialiseren. Ik adviseer ze altijd de tijd te nemen om een goede verpleegkundige te worden en veel vlieguren te maken. Mensen zijn wel eens geneigd om te snel door te gaan terwijl een stevige basis juist zo belangrijk is bij een vervolgopleiding.”

"Het beste uit jezelf halen komt altijd ten goede aan de patiënt, je collega’s en vooral ook jezelf. Het levert je bovendien enorm veel werkplezier op"

Nieuwe dingen leren
“Na 30 jaar in het Amphia, Waar ik eerst de opleiding tot verpleegkundige volgde, daarna 22 jaar als Intensive Care Neonatologie (ICN) verpleegkundige en de laatste zes jaar als leidinggevende op de dagbehandeling werkte, was ik toe aan een nieuwe werkplek. Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen, nieuwe dingen leren en was nieuwsgierig hoe het werken in een ander ziekenhuis zou zijn. Ik krijg bij Bravis veel mogelijkheden mijzelf verder te ontwikkelen. Zo volg ik het MD-traject (management development), hebben we met alle teamleiders intervisie en heb ik mijn green belt gehaald in de lean-opleiding.”

Met een frisse blik nieuwe dingen zien
“Wat mij direct positief opviel bij Bravis was de ontvangst van nieuwe mensen door collega’s, ook in mijn team. Iedereen is bereid te helpen. Mensen staan echt open voor elkaar. Aan de structuur moest ik even wennen. Niet zo vreemd natuurlijk, na 30 jaar in een ander ziekenhuis. In dit nieuwe team was het even zoeken: wat verwachten collega’s van een teamleider? Ik ben de organisatie ingedoken en heb onderzocht hoe dingen bij Bravis geregeld zijn. Een voorbeeld daarvan is de calamiteitencommissie. Ik heb meteen gekeken wat ik vanuit mijn ervaring kan bijdragen. Daarin is de openheid in de organisatie erg fijn.”

Verbinding is de sleutel
“Ik ben een enorme voorstander van een goede verbinding tussen mensen en afdelingen. En een goede verbinding leg je niet alleen door de telefoons of via Teams. Een aantal dingen doe je te voet. Voor mij is verbinding mensen in de ogen kijken en oprecht contact maken. Ik loop graag even binnen bij mensen en hun afdelingen. Als leidinggevende vind ik het belangrijk om hierin een voorbeeldrol te hebben. Samen met andere teamleiders hebben we een werkgroep opgezet om de verbinding tussen afdelingen te versterken en verhoudingen te verbeteren. Geweldig om te zien hoe iedereen daarvoor openstaat.”

Mensen helpen als drijfveer
“Bijna iedereen in de zorg doet zijn of haar werk vanuit een missie, namelijk mensen helpen. Maar het is ook belangrijk dat zorgmedewerkers zelf in hun kracht staan. In de  coronaperiode was dat een uitdaging, want corona gooide alles om. En dat merkte ik natuurlijk in mijn team en het ziekenhuis. Daarom zocht ik extra de verbinding op. Er werd en wordt veel van verpleegkundigen gevraagd, zoals inzet op een andere afdeling. Dat vonden mensen soms lastig. Ik vroeg dan: ‘Waarom ben je ooit verpleegkundige geworden?’ Het antwoord was: ‘Om mensen te helpen.’ Daarop gaf ik aan dat mensen helpen is wat ze doen, ook op een andere afdeling. Met die gedachte, en even stilstaan en een goed gesprek voeren weten mensen weer waarom ze voor dit werk gekozen hebben en beseffen ze dat we samen een bijdrage leveren aan de zorg voor de patiënt.

Deze werkwijze is zowel in mijn eigen team als daarbuiten opgemerkt. We krijgen regelmatig de vraag van de afdeling Integraal capaciteitsmanagement (ICM): ‘Mag mijn medewerker ingewerkt worden in jouw team? Want het is een fijn en stabiel team. Dat vind ik een groot compliment. We zijn op de afdeling keihard bezig en beseffen soms zelf niet hoe sterk we kwalitatief zijn. Dan is het fijn dat anderen dat opmerken en het ook benoemen. Ik ben trots op wat we hier doen, op mijn team en op Bravis. Het geeft mij energie!”