De 22-jarige Rick Janse werkt bij het Bravis ziekenhuis als Medisch Beeldvormend en Bestralingsdeskundige (MBB’er) met een specialisatie in de interventieradiologie.
Als MBB’er brengt Rick de gezondheid van patiënten in beeld met behulp van medisch beeldvormende technieken. Rick legt uit wat dat inhoudt: “Het diagnosticerende gedeelte van mijn werk bestaat onder anderen uit het uitvoeren van CT-scans en Bucky (röntgen) onderzoeken. Door het gebruik van straling maken wij als laborant de binnenkant van de patiënt zichtbaar. De beeldvorming wordt vervolgens door een radioloog beoordeeld en een mogelijke diagnose wordt gesteld. Hierdoor zijn wij als team eigenlijk de ogen van de dokter juist op die plekken die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Binnen de interventieradiologie worden daarnaast ook behandelingen uitgevoerd. De meeste van deze behandelingen zijn gericht op het verhelpen van problemen in en aan de bloedvaten. Voorbeelden van deze behandelingen zijn het dotteren en het plaatsen van stents plaatsen in bloedvaten die vernauwd of verstopt zitten. Ook behandelen wij bloedingen aan bijvoorbeeld de milt, lever, longen, darmen en nieren na een trauma of complicatie na eerdere ingrepen. Eigenlijk alles waar we via de bloedvaten kunnen komen, kunnen we iets betekenen met de interventieradiologie. Dit alles via een klein prikgaatje in de lies of pols.
Mijn werkzaamheden voer ik niet alleen uit op de afdeling Medische Beeldvorming. Ook op de operatiekamer en verpleegafdelingen kun je mij tegenkomen. Wanneer een patiënt niet in staat is naar onze afdeling te komen, dan maak ik de foto’s op de patiëntenkamer zelf. Daarnaast vind een deel van mijn werkzaamheden plaats op de Spoedeisende Hulp (SEH). Hier voer ik beeldvormende technieken met spoed uit. In het geval van grote trauma’s of tijdsgevoelige casussen kan dan aan de hand van onze beeldvorming snel en gericht gehandeld worden.”
Werken en leren in het ziekenhuis
In 2017 startte Rick als 17-jarige op de MBRT-opleiding in Eindhoven, waarna hij stage ging lopen bij Bravis. Rick: “Dat beviel goed. Op dat moment was er net een duale student uitgevallen en kwam er een plek vrij op de afdeling. Ze vroegen mij of ik mijn studie duaal wilde gaan volgen. Zo switchte ik het tweede jaar van mijn opleiding van fulltime studeren naar een combinatie van werken en leren. Bij de duale variant van onze opleiding ga je één week in de maand naar school. De overige weken besteed je aan overdag werken en zelfstudie in de avonduren. Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt. Doordat je gelijk actief bent in het werkveld bouw je heel veel werkervaring op. Binnen onze afdeling hebben we veel verschillende aandachtsgebieden zoals de Bucky, CT, MRI, echo en de interventie kamer. Als duaal student heb ik overal mee kunnen werken. Ik was niet de enige duaal student in mijn jaar. Samen met mijn, toen klasgenoot en inmiddels collega, mochten we regelmatig op de interventiekamer meewerken. Na het afronden van de opleiding MBRT (medische beeldvormende en radiotherapeutische technieken) kregen wij vanuit de afdeling de mogelijkheid om ons op interventie gebied te gaan specialiseren. We zijn deze specialisatie opleiding samen begonnen. Dit was niet alleen extra gezellig, maar ook fijn omdat je bij elkaar terecht kon voor vragen.”
“Bij Bravis krijg ik veel kansen om mijzelf te ontwikkelen. Ik werk in een relatief jong team op twee verschillende locaties. Het is overal net weer anders. In Bergen op Zoom komen de grotere trauma’s binnen op de spoedeisende hulp. Dat maakt het werken op deze locatie voor mij net iets dynamischer. Ons vak blijft zich heel snel ontwikkelen. Ieder jaar komen er nieuwe technieken bij. Artificiële Intelligentie (AI) is bijvoorbeeld volop in ontwikkeling en wordt op brede schaal toegepast op onze afdeling. Ik vind het mooi om te zien hoeveel er veranderd en verbeterd is in de afgelopen jaren dat ik hier nu werk.”
Onderdeel van team SPARKLE
Het Bravis ziekenhuis heeft in 2020 team SPARKLE opgericht. Dit is een multidisciplinair team dat ernaar streeft om kinderen geen of zo min mogelijk angst, pijn en stress te laten ervaren tijdens hun behandeling. Rick maakt hier, samen met een collega, onderdeel uit vanuit de afdeling radiologie. “Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Tijdens mijn studie volgde ik namelijk een verdiepende stage op de kinderradiologie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en kon ik meekijken bij de afdeling kinderoncologie van het prinses Maxima Ziekenhuis. Werken met kinderen is een uitdaging. Het allerbelangrijkste is om tijd te nemen voor de kleine patiëntjes. We geven ze de mogelijkheid om te wennen aan bijvoorbeeld de röntgenkamer of het maken van een praatje over de knuffel die ze bij zich hebben. Als een onderzoek niet lukt kunnen we een pedagogisch medewerker inschakelen. Hiervoor is de ‘Durf poli’ opgericht. Een kind in slaap brengen voor een onderzoek kunnen we zo zoveel mogelijk voorkomen. Ik heb ervaren dat als ik zowel mezelf als het kind extra tijd geef om tot een goed onderzoek te komen, ik uiteindelijk sneller klaar ben dan wanneer je dwingender te werk gaat."
Hulpmiddelen en innovaties invoeren
“De resultaten van mijn afstudeeronderzoek bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis heb ik ook bij onze röntgenafdeling mogen doorvoeren. Zo zijn er hulpmiddelen aangeschaft die het onderzoek voor kinderen aangenamer maken. Denk aan een eenvoudige bellenblaas, maar ook de QWIEK.UP. Dit is een projector met ingebouwde geluidsbox die audiovisuele afleiding biedt. Hiermee kunnen we de ruimte veranderen in een andere beleving. We gebruiken het ook steeds vaker bij volwassenen, vooral bij mensen met dementie. Het helpt ze om rustig te blijven tijdens de onderzoeken. Zowel patiënten als mijn collega’s reageren positief. Het zorgt ervoor dat onderzoeken gelukt zijn die anders lastiger waren geweest.”
Zorg zit in de familie
Zorg zit in de familie bij Rick. Zijn opa was verpleegkundige op de ambulance, zijn moeder werkt in de thuiszorg en beide ouders zijn actief geweest bij het Rode Kruis. “Het mooie van mijn vak is de betekenis voor de patiënten, wij kunnen het onzichtbare zichtbaar kan maken. Hierdoor spelen we als röntgenafdeling een belangrijke rol in het ziekenhuis. Door ons werk kunnen betere diagnoses gesteld worden en dat resulteert weer in beteren behandelingen. Vooral de combinatie met interventieradiologie maakt mijn werk leuk. Je ziet in sommige gevallen direct resultaat en kan mensen echt helpen. Zelfs in de laatste levensfase kunnen wij het leven van een patiënt een stukje aangenamer maken. Daar doe je het voor, dat is echt waardevol. Ik vind het heel waardevol om met de huidige en toekomstige technieken het leven van mensen een stukje aangenamer en comfortabeler te kunnen maken.”
Rick gaat voorlopig nog door met zichzelf ontwikkelen. In zijn ambities is er nog ruimte om een extra specialisatie te doen, mogelijk op het gebied van echografie. “Maar dat is de toekomst. Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd en gekeken op de functies die ik nu vervul.”