Bibiche maakt het verschil bij Bravis

“Het is mijn
grootste passie”

Hoe maken we morgen beter?

Bibiche <span>maakt het verschil<span> bij Bravis

Stel je een jonge gepassioneerde verpleegkundige in opleiding voor, die haar weg vindt in de complexe wereld van de gezondheidszorg. Dat is Bibiche Oldenburg, een 19-jarige leerling hbo-verpleegkundige bij Bravis. Haar reis begon op de afdeling Traumatologie, leidde vervolgens naar Neurologie en op dit moment leert en werkt ze op de afdeling Cardiologie. Bibiche volgt de duale opleiding hbo-v bij de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en is in dienst bij Bravis. Tijdens een duale opleiding combineer je werk en studie. Wat je leert, breng je direct in de praktijk op een werkplek passend bij je opleiding. Werk en opleiding vullen elkaar dus aan.

Een diverse reis door de gezondheidszorg
Bibiche heeft al op verschillende afdelingen gewerkt. Die variatie levert haar waardevolle inzichten en een brede opleiding op. “Ik heb in een korte tijd heel veel ziektebeelden, patiëntengroepen en collega’s leren kennen”, legt Bibiche uit. “Het is soms best een uitdaging om van afdeling te wisselen. Gelukkig voel ik mij altijd welkom binnen Bravis en weet ik dat ik op een nieuwe afdeling ook weer lekker ingewerkt wordt.”

Bibiche was net 16 jaar toen ze startte met de hbo-opleiding tot verpleegkundige. “Ik was altijd al een zorgzaam en meelevend persoon, en haalde veel voldoening uit het helpen van anderen. Ik houd van de adrenaline die mijn werk met zich meebrengt, vooral wanneer ik er alles aan moet doen om een instabiele patiënt te helpen. Mijn ultieme doel is er te zijn voor mensen in hun meest kwetsbare momenten. Door mijn ervaring op de longafdeling in mijn tweede jaar besefte ik dat werken in het ziekenhuis echt mijn roeping is. Deze afdeling was in de Coronaperiode zo belangrijk. We hebben zoveel mensen mogen helpen. Dat heeft impact op mij gemaakt en ik besefte toen dat ik mensen wil helpen.“

Verpleegkunde in een positief daglicht
Om werken in de zorg in een positief daglicht te zetten werkte Bibiche vorig jaar mee aan een fotoshoot van een van haar leraren. “De zorgsector is de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws geweest en dit kan mensen ontmoedigen om voor een carrière in de zorg te kiezen”, vertelt Bibiche. “Ik ben gepassioneerd over mijn werk en ik wil anderen inspireren om de schoonheid en de betekenis van het vak te zien. Ik vind het zelf erg mooi om te zien hoeveel je voor een ander mens mag en kan betekenen. Niet alleen medisch, maar ook op persoonlijk niveau.”

Geen dag is hetzelfde in de zorg
“Een van de meest opwindende aspecten van het werken in de verpleegkunde is dat geen dag hetzelfde is”. Bibiche heeft veel indrukwekkende momenten meegemaakt, maar een van de meest gedenkwaardige was haar tijd bij de Stroke Care Unit. Hier worden patiënten na een acuut herseninfarct of een acute bloeding opgenomen. “We werken met een heel team samen om iemand de beste zorg te bieden.” Bibiche beschrijft de zorg voor patiënten die een beroerte hebben gehad, als een van de meest veelzijdige en uitdagende ervaringen. "Iedere patiënt is anders, reageert anders op de situatie en heeft zijn eigen behoeften. Het is aan de verpleegkundigen om op maat gemaakte zorg te bieden. Daarin is de samenwerking met collega’s essentieel. Je moet bijna blind op elkaar kunnen vertrouwen bij een crisissituatie. Daarnaast is samenwerken met andere disciplines erg belangrijk. Alleen samen kunnen we patiënten persoonlijke zorg bieden.”

Opleiding en ontwikkeling bij Bravis
Bibiche heeft binnen het Bravis ziekenhuis extra cursussen gevolgd, zoals Basic Life Support (BLS) en ze volgt via het Leerplein losse modules en digitale trainingen. “Een reanimatietraining is essentieel voor verpleegkundigen in het ziekenhuis. Ik waardeer het dat we deze training binnen het ziekenhuis kunnen volgen”, zegt Bibiche. “Natuurlijk leer ik dit ook op school, maar het is fijn om mijn vaardigheden te verbeteren en vertrouwd te raken met de procedures in het ziekenhuis. Daarnaast zorgen de trainingen op het Leerplein voor een brede basis van kennis en vaardigheden voor alle medewerkers binnen Bravis.”

Toekomstplannen en motivatie
Op dit moment zit Bibiche in het laatste jaar van haar opleiding . Na het behalen van haar diploma heeft ze de plannen om te gaan reizen. Een toekomst op de ambulance ziet ze na haar reis ook wel zitten. Ze heeft zelfs al twee dagen meegelopen op de ambulance in Rotterdam om dit verder te onderzoeken. Maar voor nu wil ze zich concentreren op haar laatste jaar van haar opleiding en ervaring opdoen op de afdeling Cardiologie.

Samen word je beter
Bibiche benadrukt dat werken in de zorg een teamsport is. “Samenwerken en goede communicatie zijn essentieel”. Ze prijst de ondersteunende omgeving van Bravis en haar collega’s. “Ik ervaar veel steun van mijn collega’s. Daarnaast steun ik patiënten weer door een zorgplan te maken. Ik geloof dat een zorgplan, gemaakt door verschillende disciplines en met de inbreng van de (familie van) de patiënt de kwaliteit van zorg kan verbeteren. Zeker als je de nadruk legt op de wensen van de patiënt.  Dan werk je pas echt samen.”

Inspiratie voor toekomstige zorgverleners
Ter afsluiting deelt Bibiche haar motivatie en passie voor de zorg. “Ik denk dat het essentieel is om de juiste motivatie te hebben en open te staan voor het avontuur dat de zorgsector biedt. Het helpen van mensen in hun meest kwetsbare momenten, zelfs met kleine gebaren, kan een groot verschil kan maken in hun leven. Voor mij is werken als verpleegkundige niet alleen een baan, maar mijn grootste passie”.

A --Bibiche Oldenburg_Werkenbij_2023-20.jpg