Esther wil doorgroeien bij Bravis

Ik dacht gelijk
'dat is iets voor mij!'

Hoe maken we morgen beter?

Esther <span>wil doorgroeien<span> bij Bravis

Na de middelbare school wilde Esther Smits geneeskunde gaan studeren. Ze werd uitgeloot en besloot de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Daar haalde ze veel voldoening uit. Ze startte haar loopbaan als kinderverpleegkundige in het Amphia ziekenhuis. Toch bleef een verdieping in haar vak en het bieden van een breder scala aan zorg bij Esther kriebelen bij Bravis kon Esther haar carrière op de kinderafdeling vervolgen én kreeg ze de mogelijkheid om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. “Dit was voor mij de kans om mijn medische en verpleegkundige expertise te combineren in een nieuwe rol,” vertelt ze daarover. “Ik dacht gelijk: dat is iets voor mij! Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die een aanvullende masteropleiding gevolgd heeft. In tegenstelling tot een verpleegkundige mag je patiënten zelfstandig zien, diagnoses stellen, behandelingen uitvoeren en medicatie voorschrijven. Je hebt een rol tussen arts en verpleegkundige in en dat maakt het werk nog diverser. In principe kan ik in mijn rol als verpleegkundig specialist alle laag,- en middelcomplexe zorg zelfstandig uitvoeren. Het voelt als een perfecte balans", vertelt ze.

Brede ervaring maakt specialist
De stap naar deze nieuwe rol in het Bravis ziekenhuis bracht uitdagingen en kansen met zich mee. “Ik vind het geweldig dat ik bij Bravis de kans kreeg om op de afdeling Kind & Jeugd te werken en tegelijkertijd de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen”. Haar ervaring als kinderverpleegkundige geeft haar inzicht in de behoeften van patiënten, terwijl haar medische kennis haar in staat stelt om een bredere impact te hebben. “Dat is onze meerwaarde op de afdeling.”

Meer tijd en aandacht
Esther haar werk beperkt zich niet tot de behandelkamer. Ze houdt bijvoorbeeld ook protocollen up-to-date en biedt waardevolle scholing aan verschillende teams. Haar betrokkenheid bij de Erasmus Academie en het delen van kennis door het geven van gastlessen stimuleren groei en verbetering. Niet alleen binnen Bravis, maar óók daarbuiten. Haar functie is veelzijdig en interactief. Zo is ze als verpleegkundig specialist een belangrijke schakel voor de ouders van zieke kinderen en voor de verpleegkundigen op de afdeling. De rol van verpleegkundig specialist op de afdeling kindergeneeskunde is in het Bravis ziekenhuis relatief nieuw. “Wij kunnen meer tijd en aandacht besteden aan patiënten, ouders en collega’s dan bijvoorbeeld een arts. En we zijn vaker op de afdeling te vinden. Dat biedt continuïteit en dat komt de kwaliteit van de zorg op de afdeling ten goede. Het voelt voor mij als een win-winsituatie. Ik leer de patiënten hierdoor beter kennen en kan sneller schakelen. Met name voor de groep chronisch zieke kinderen en jongeren kan ik echt het verschil maken. Deze kinderen zijn zo vaak opgenomen dat wij ze beter kennen dan de arts. Omdat ik er regelmatig ben leren de patiënten en hun naasten mij ook beter kennen. Deze combinatie ervaar ik als zeer positief.”

Samenwerking in de toekomst
Met het nieuwe Bravis in het verschiet, ziet Esther een toekomst van groei en een nog bredere samenwerking zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Haar rol als verpleegkundig specialist ontwikkelt zich verder. Op de nieuwe locatie kan ze een grotere regio bedienen. Haar passie voor leren en constante verbetering drijven Esther om de zorg naar nieuwe hoogten te tillen. Of dat nu is in haar rol als verpleegkundig specialist of als gastdocent bij de Erasmus Academie. Al deze kansen inspireren haar om de zorg voor kinderen en jongeren te verbeteren en dit werk nog lang met veel plezier te doen.

A Esther Smits kind en jeugd-20.jpgOp de foto van links naar rechts: kinderverpleegkundige Vera Luijkx en verpleegkundig specialist Esther Smits.